Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Zelný trh vyhrál. Radní zatrhli garáže pod zemí

16.12.2010 00:00

Všichni ti, kteří si nepřáli podzemní parkoviště pod Parnasem, slaví. Odpůrců byly tisíce včetně architektů a památkářů. Brněnští radní včera udělali první krok k tomu, aby mohli zastupitelé v lednu stopnout riskantní projekt.

 

BRNO Garáže pod Zelným trhem nebudou. Rozhodli o tom brněnští radní, kteří včera zrušili rozhodnutí o zkráceném územním řízení. "Je to první krok. Chceme však postupovat obezřetně, nikoli revolučně, tak jak po nás chtěli opoziční zastupitelé," řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Město se totiž bojí, aby po něm investor nechtěl odškodné za vypracování projektové dokumentace ke stavbě, kterou dělal v dobré víře, že Brnomu pozemky pod Zelným trhem pronajme.

Zda to má v plánu, se MF DNES včera nepodařilo zjistit. Šéf firmy Real Magnum Estate Miroslav Vymazal, která je spoluinvestorem projektu, se o dalších krocích odmítl bavit: "Vy novináři jste vždycky nejchytřejší, takže si to předjímejte po svém, já to nebudu komentovat," řekl jen a položil telefon.

 

"Nehrozí, že by zítra někdo začal vytrhávat kostky z náměstí"

 

Politická vůle zbudovat garáže pod Zelným trhem už mezi zastupiteli není. Kroků, které k definitivnímu zrušení celého záměru musí politici podniknout, zbývá ještě několik: magistrát obdržel od investora žádost o pronájem pozemků, čekal však, jak dopadne územní řízení. To teď rada stopla v jeho zkrácené verzi.

Samospráva však musí rozhodnout o tom, zda vyhoví žádosti o poskytnutí pozemků. "Pokud to dobře půjde, 18. ledna by o tom mohla rozhodnout majetková komise města, 19. ledna rada a 25. ledna by celou věc mohlo definitivně zamítnout zastupitelstvo," popisuje "protigarážový" plán Pospíšil.

Kritici podzemního parkoviště postoj rady vítají. "Je to zadostiučinění, máme radost. Ale jsme obezřetní, nejdřív chceme prostudovat to, co vlastně rada zamítla či přijala. Pokud však platí, co náměstek Pospíšil říká, znamená to, že lednové zastupitelstvo garáže pod Zelným trhem může definitivně zamítnout," uvedla Petra Hlaváčková z iniciativy Nesouhlasím se vznikem garáží pod Zelným trhem.

Právě tahle iniciativa stojí za srpnovým dopisem ministru kultury od odborníků na architekturu a urbanismus, dále za peticí, kterou podepsaly tři tisíce Brňanů, a také za stížností na krajský úřad. Právě díky tomuto tlaku se minulý týden ozval pražský Národní památkový ústav, jehož šéfka Naděžda Goryczková svolala vědeckou radu. Ta jednomyslně záměr odsoudila jako absolutně nepřijatelný. Její postoj uvítali i brněnští politikové. "Přitom názory odborníků jsme vršili od začátku celé kauzy, jen nás nikdo nechtěl poslouchat," tvrdí Hlaváčková. Podle Pospíšila není důvod k hysterii a revolučním výzvám. "Nemusíme to vyřešit rychle, protože tady není reálné nebezpečí, že by někdo začal zítra vytrhávat kostky z dlažby na Zelném trhu,"myslí si Pospíšil. S tím však nesouhlasí brněnští zelení, kteří už minulý týden popoháněli zastupitele k odmítnutí garáží. Proto, aby investor dál nedoufal, že bude stavět a neinvestoval další peníze. Pospíšil si přitom nemyslí, že by vedení města udělalo něco špatně. "Možná jsme nemuseli být tak vstřícní a nepovolovat zkrácené územní řízení. Ale i bez občanské iniciativy a veřejného odporu bychom garáže nepovolili, ukázalo by se to v územním řízení," tvrdí Pospíšil. Aktivisté říkají, že není tak důležité, kdo spor vyhrál, ale to, že podzemí pod Zelným trhem i Parnas jsou zachráněny. Jak hodnotíte postoj politiků k podzemním garážím? Komentáře pište na klara.kubickova@mfdnes.cz.

 

***

 

brno.idnes.cz

 

Zprávy o tom, jak se vyvíjela kauza garáží na Zelném trhu, čtěte na webu.

 

FAKTA Jak se mělo parkovat před hotelem

 

Podle původního záměru mělo pod Zelným trhem vzniknout 58 parkovacích míst: 25 pro potřeby vznikajícího hotelu Classis a zbytek pro obyvatele okolních bytů. Investory jsou majitelé hotelu a společnost Magnum Real Estate. Podle památkářů však může stavba ohrozit historické sklepy pod Zelným trhem i kašnu Parnas. (Na vizualizaci je nájezdová rampa před hotelem.) V červenci vznikla iniciativa Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží pod Zelným trhem, která nasbírala tři tisíce hlasů pod petici proti garážím. Kauzou se zabývalo zastupitelstvo, to zřejmě v lednu definitivně zamítne pronájem pozemků.

 

Foto popis|

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode