Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Zelení navrhují referendum o garážích pod Zelným trhem

06.09.2010 09:00

Strana zelených navrhne na úterním zasedání zastupitelstva vyhlášení místního referenda o kontroverzním záměru výstavby soukromých garáží pod Zelným trhem. Zelení navrhují spojit referendum s hlasováním v nadcházejících komunálních volbách, čímž se ušetří finance na jeho zorganizování.

Záměr výstavby podzemních garáží pod Zelným trhem již několik měsíců vyvolává obavy veřejnosti. I samotní projektanti připustili riziko ohrožení památkově chráněné kašny Parnas či historických sklepů pod náměstím. Existuje navíc důvodná obava, že zásahy do náměstí v souvislosti s výstavbou garáží budou větší, než se nyní předpokládá, a to kvůli nezbytným havarijním výstupům na povrch v horní části náměstí. Zelení na uvedená rizika soustavně upozorňují a požadovali proto také opětovné projednání záležitosti v Radě města Brna. Vzhledem k významnosti Zelného trhu a jeho historické hodnotě pro město i jeho obyvatele Brna považují zelení za vhodné dát občanům přímou možnost podílet se na rozhodování o tom, zda podobnou stavbu v centru Městské památkové rezervace připustit. Jakýkoliv zásah do náměstí je citlivou a vážnou záležitostí a zelení spolu s koaličními partnery v programovém prohlášení slíbili, že v podobně významných případech dají občanům možnost rozhodnout v referendu. Při spojení termínu referenda s termínem nadcházejících voleb navíc může dojít k úspoře finančních nákladů na uspořádání lidového hlasování.

Zelný trh je srdcem brněnské Městské památkové rezervace: je to jediné náměstí v centru Brna, kterému ještě zůstal zachován jeho původní historický účel. Tím je pořádání trhů se zemědělskými produkty. Charakter a podoba náměstí je kulturní a společenskou hodnotou, která patří všem Brňanům, proto by případný negativní zásah do jeho podoby měl být podmíněn souhlasem občanů vyjádřeným hlasováním v celoměstském referendu.

Zákon o místním referendu umožňuje vyhlásit lidové hlasování rozhodnutím většiny zastupitelů statutárního města. Při dodržení všech lhůt se takové referendum může konat v zásadě nejdříve za 26 dní, avšak vždy v rámci aktuálního volebního období zastupitelstva, tedy nejpozději společně s volbami do zastupitelstva. V roce 2004 proběhlo v Brně dosud největší místní referendum v České republice, a to o poloze hlavního železničního nádraží. Toto referendum bylo vyhlášeno usnesením Zastupitelstva města Brna dne 7. září 2004 a konalo se 9. října 2004, tedy za 32 dní. Také nyní je tedy možné všechny náležitosti stihnout tak, aby se referendum mohlo konat ve dnech 15. a 16. října 2010 společně s volbami do zastupitelstva. Spojení referenda s volbami umožní snížit náklady na uspořádání referenda o výdaje na pronájem místností a vybavení a organizaci sčítání hlasů.

S návrhem na vyhlášení referenda dnes zelení seznámí předsedy všech politických klubů zastupitelstva na jejich odpoledním jednání a požádají je o podporu návrhu. Hlasování o návrhu pak proběhne na zítřejším zasedání Zastupitelstva města Brna.

Jana Drápalová, předsedkyně klubu zastupitelů SZ k tomu říká:

„Na rozhodování o zásadních záležitostech v životě města by měli mít občané možnost se podílet. Podoba historicky nejcennějšího náměstí v Brně mezi tyto záležitosti jednoznačně patří.“

Martin Ander, náměstek primátora za SZ k tomu dodává:

„Zelný trh je jedním ze symbolů města, je srdcem městské památkové rezervace. Zatímco projekt rekonstrukce náměstí byl pečlivě projednáván s občany, záměr výstavby podzemních garáží tímto procesem neprošel. Je proto namístě, aby občané rozhodli, zda si takový zásah do podoby Zelného trhu při vědomí všech rizik skutečně přejí.“

www.zelenebrno.cz/Aktuality/Zeleni-navrhuji-referendum-o-garazich-pod-Zelnym-trhem

Diskusní téma: Zelení navrhují referendum o garážích pod Zelným trhem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode