Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Zachraňte Parnas, vyzývá petice. Už druhá

03.11.2010 06:00

BRNO Odpůrci podzemních garáží, které mají vzniknout na Zelném trhu, přitvrdili. Od pondělka vybírají každý den podpisy na v pořadí druhou petici proti stavbě. Bojí se, že garáže naruší barokní kašnu Parnas. Zastupitelé města, kteří doposud se stavbou s určitými výhradami souhlasili, se přitom ještě nezabývali ani peticí předchozí.

"Počítáme, že se stavbou budou zastupitelé zabývat na prosincovém zasedání. Chceme jim v tu chvíli říct, kolik jsme nasbírali nových podpisů. Pokud se odsouhlasí nějaké polovičaté řešení nebo bude stavba schválena, podáme žádost okamžitě znovu," vysvětlil Matěj Hollan ze sdružení Brnění, které podpisovou akci pořádá.

Odpůrci stavby garáží pro pětaosmdesát aut argumentují zejména tím, že budování významně naruší kašnu Parnas. Opírají se přitom o statické průzkumy z doby, kdy se rekonstruovalo divadlo Reduta. "Tehdy projížděla těžká technika ve vzdálenosti třiceti metrů od Parnasu. Už jen to statiku kašny narušilo. Teď se má kopat metr a půl od ní v hloubce pět a půl metru," varoval Hollan.

Podle hlavního projektanta garáží, architekta Roberta Juříka z ateliéru Arch. Design však stavba vzácnou památku neohrozí.

"V době rekonstrukce Reduty či stavby kolektorů se speciální zajištění kašny nedělalo. My provádíme historický, stavebně-technický průzkum a další expertízy. Stavba garáží začne vyhloubením výkopové jámy, kterou zajistíme piloty. Stejně tak kašna bude speciálně staticky zajištěna. Pro bezpečí Parnasu uděláme všechno," argumentoval architekt.

 

Za posledních deset dní Brnění nasbíralo na novou petici již čtrnáct set podpisů. Pro její podání jich je přitom potřeba o pět set víc.

"Od teď až do 12. listopadu budeme podpisy vybírat každý den přímo na náměstí. Naši lidé budou s petičním stolečkem ve spodní části rynku od půl deváté do půl jedenácté," popsal Hollan. Podpisová akce pokračuje také ve vybraných brněnských kavárnách.

Ateliér Arch. Design podzemní garáže navrhl pro firmu Real Magnum Estate. Pětaosmdesát stání másloužit zčásti návštěvníkům hotelu, který vzniká v budově bývalé Cyrilometodějské záložny ve spodní části náměstí, zčásti si je budou moci lidé pronajmout od Real Magnum Estate.

(MF DNES)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode