Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Volby rozhodnou i sporné garáže

06.10.2010 00:00

Předvolebním tématem Brna se stává boj o osud podzemí Zelného trhu. Včera se ho část politiků pokusila "přehrát" do povolebního období.

BRNO Stovky lidí chtěly, aby brněnští zastupitelé smetli plán na stavbu garáží pod Zelným trhem v Brně ze stolu. Povedlo se jim to napůl: tito zastupitelé už soukromé firmě souhlas nedají. Ale myšlenku ani po dlouhé diskusi nezamítli.

Respektovat petici s 2800 podpisy chtěli například zelení. Neshodli se ani s kolegy z radniční koalice, ČSSD a hnutí Brno 2006 chtějí o možnosti uskutečnit stavbu dále jednat. Zelení poté zaútočili na opoziční ODS, která je ve snaze odmítnout stavbu nepodpořila, ač její lídr Robert Kotzian dal najevo nevoli. "Pro politiky ODS se nesouhlas s garážemi stal pouhým rétorickým cvičením," prohlásil náměstek primátora za zelené Martin Ander.

Jenomže občanští demokraté tvrdí, že se v tu chvíli zachovali nejlépe, jak mohli. "Podpořili jsme usnesení, podle něhož je vše potřeba posoudit. Nechceme být arbitrem sporů nynější koalice. Toto byl způsob, jak neuškodit Zelnému trhu, ale poukázat na to, jak se v Brně rozhoduje," řekl předseda brněnské ODS Pavel Blažek.

"Je to smutné, za vítězství to rozhodně nepovažujeme," zhodnotila včerejší rozhodnutí zastupitelstva koordinátorka sběru podpisů pod petici Pavla Spurná. "Doufali jsme, že by to vyjít mohlo. Ale nedá se nic dělat, bojujeme dál," dodala. Odpůrci výstavby prý jistě připraví i další protestní akce. Jaké nechtěla Spurná zatím konkretizovat.

Spor o stavbu garáží se stal předvolebním tématem - dotýká se totiž jedné z pých Brna, Zelného trhu, místa s největším tržištěm s ovocem a zeleninou v republice. Jeho význam přitom radnice městské části Brno-střed hodlá ještě prohloubit - schválila, aby na něm mohli farmáři nabízet i další produkty, například klobásy či sýry.

Problém je v tom, že garáže by provoz trhu narušily během stavby, kdy mají být hloubeny z povrchu, ale i později, kdy by do nich jezdila auta. "Zavlečou další dopravu do centra," tvrdí zastupitel Mojmír Vlašín (SZ).

Dalším argumentem proti stavbě, navržené soukromým investorem pod jižní a východní částí náměstí, je narušení historického podzemí a ohrožení kašny Parnas. Parkovací plocha se má vejít do úzkého prostoru mezi stropy starých sklepení a povrch náměstí, navíc by měla ležet jen několik desítek centimetrů od podzemí historické kašny Parnas. Znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda poukazuje na poškození prostor, které by navíc nejméně po dobu stavby bylo třeba zčásti uzavřít, což ohrožuje čerpání evropských dotací poskytnutých na zpřístupnění prostor.

Spornou otázkou je i platba - garáže mají být pod náměstím, které patří městu, soukromý investor navrhuje jednorázové vyrovnání v neurčené výši za právo užívat plochy "na věky věků".

 

***

 

O CO JDE

 

Garáže, ale nikoli veřejné

 

* Celkem 55 parkovacích stání chtějí pod povrchem Zelného trhu vybudovat firmy vlastnící budovu na nároží Květinářské a Masarykovy a objekt bývalé právnické fakulty přestavovaný na hotel. Stání mají sloužit hotelu a těm, kdo si je zaplatí. * Sjezd by měl být rampou z nároží v místě, kde do náměstí ústí prodloužená Orlí ulice * Protestuje řada lidí i část politiků, namítají narušení rázu náměstí, které by po chystané opravě mělo být klidovou zónou. * Investoři tvrdí, že historické části Zelného trhu nepoškodí.

 

Foto popis| Protest na zasedání zastupitelstva, posledním před volbami, lidem nepomohl. Politici stavbu garáží pod Zelným trhem nezamítli, rozhodnutí odsunuli.

Foto autor| Foto LN - Tomáš Hájek

 

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

 

Regionální mutace| Lidové noviny - Brno

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode