Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Referendum o Zelném trhu neprošlo

08.09.2010 06:00

Návrh zelených, který měl zabránit plánované stavbě podzemních garáží, v brněnském zastupitelstvu narazil

 

Brněnští zelení neuspěli s návrhem na uspořádání referenda k plánované stavbě podzemních garáží na Zelném trhu. Zastupitelstvo v úterý odmítlo jakoukoli diskusi a návrh nebyl zařazen do programu jednání.

Ruku zvedli kromě zelených jen zastupitelé z hnutí Brno 2006 a někteří komunisté. Naopak Pavel Březa (KSČM) označil návrh zelených za nešťastný. Odůvodnil to tím, že kdyby o garážích měli rozhodovat občané, znamená to, že zastupitele to prostě nebaví. Členové iniciativy Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu sdělili Právu, že ve středu předloží zastupitelstvu žádost o vyslovení nesouhlasu se záměrem podzemních garáží.

"Zastupitelstvo je povinno naši žádost ze zákona do 90 dnů projednat a k záměru stavby garáží se vyslovit," napsal Právu jeden z aktivistů Matěj Hollan. Na úterním jednání hovořili tři členové uvedené iniciativy po sobě, vždy po dvou minutách, aby nepřekročili stanovený limit pro vystoupení. Prezentovali, jaké problémy by způsobila jen samotná stavba, konkrétně těžba a odvoz zeminy, které by mělo podle jejich propočtů být 11 000 metrů krychlových. Hmotnost by dosáhla zhruba 21 000 tun.

Frekventovaným centrem Brna by po dvaceti minutách při 8,5hodinové pracovní době jezdilo po 112 dnů 2800 velkých náklaďáků. Při stavebním provozu jen ve všední den by to trvalo 23 týdnů, upozornili aktivisté.

Mluvili také o tom, že do podzemních garáží by se mělo najíždět kruhovou rampou o průměru 17 metrů, která by ale byla přímo na frekventované ploše náměstí. Připomněli, že proti 58 soukromým parkovacím místům v podzemí se ozvali též odborníci.

"Na pět desítek urbanistů, architektů, statiků či historiků kultury podepsalo otevřený dopis ministrovi kultury, mezi nimi například autoři regulačního plánu městské památkové rezervace architekti Němec a Mikšík," citujeme z vystoupení.

Třiatřicet parkovacích míst má být určeno veřejnosti, pětadvacet pro hosty vznikajícího hotelu Classis. Stavbu před zastupiteli obhajoval Jaroslav Dokoupil, jednatel projektující společnosti Arch. Design. Jako příklad uvedl jiná města, Paříž, Barcelonu, Vídeň a Salcburk. "Položme si otázku, zda chceme, aby se v historickém jádru Brna žilo, nebo z něj uděláme zakonzervovaný skanzen," prohlásil.

Zastupitelstvo však již k tomuto tématu dále nejednalo, nebylo nic rozhodnuto.

 

***

 

Zastupitelstvo je povinno naši žádost ze zákona do 90 dnů projednat Matěj Hollan, občanský aktivista

 

Regionální mutace| Právo - Jižní Morava

Diskusní téma: Referendum o Zelném trhu neprošlo

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode