Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Předvolební trik zelených

08.09.2010 09:00

BRNO – Návrh Strany zelených vyhlásit v Brně na volební termín 16. a 17. října místní referendum ke kontroverznímu záměru vybudovat pod dlažbou historického náměstí Zelný trh soukromou podzemní garáž pro 58 automobilů odmítlo včera Zastupitelstvo města Brna.

Komunistický zastupitel Josef Kůta upozornil, že o věci ví jen to, že nějaká soukromá firma chce stavět pod Zelným trhem podzemní garáže. »Zastupitelům se to předkládá jako nějaký záměr. Zelení přitom opakují stále stejný trik – těsně před volbami si populisticky vyberou jeden problém, který občany zajímá a vzrušuje. A postaví na něm svoji předvolební agitaci. Domnívám se, že i kvůli tomu většina členů zastupitelstva návrh vyhlásit v Brně lidové hlasování nepodpořila,« řekl Kůta.

Proti garážím pod Zelným trhem, na kterém je už přes 300 let tržiště zemědělských přebytků, protestovali v jednacím sále brněnského zastupitelstva občané. Podle nich z prostoru mezi dlažbou náměstí a středověkým památkově chráněným sklepením, které je o patro níž, by se muselo vyvézt na 2800 nákladních aut zeminy, projekt nemá vhodné, ani dostatečné požární únikové východy. Nikdo také stoprocentně nezaručí, že stavba neponičí chráněná sklepení či barokní kašnu Parnas.

»K úmyslu postavit podzemní garáž za 4,5 milionu korun v památkové zóně pod náměstím jsme dostali jen krátkou důvodovou zprávu a návrh usnesení zastupitelstva. Nemáme informace, odborná stanoviska včetně památkářů. Jsme v alibistickém tlaku, abychom své rozhodovací pravomoci, které nám svěřili voliči, přenesli zpět na občany. Tedy, aby se vyjádřili k tématu, kterému většina z nich ani nemá potřebu rozumět. Pokud dostane městská samospráva o záležitosti podrobné informace, může rozhodovat sama. Pokud si nebude vědět rady, může se zeptat na názor svých voličů,« řekl Haló novinám předseda klubu KSČM Pavel Březa, který se při hlasování o vyhlášení referenda zdržel.

8. 9. 2010(vž)

(Haló noviny)

Diskusní téma: Předvolební trik zelených

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode