Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Podzemní garáže pod zelným trhem? (VV)

15.09.2010 16:56

Přinášíme souhrn informací ohledně plánované výstavby podzemních garáží pod zelným trhem.
Sledujte s námi vývoj této plánované kontroverzní stavby!

Brno - Všechny události níže popsané se týkají jediného nejstaršího náměstí v Brně a tím je  Zelný trh. Ten je posledním nedotčeným historickým skvostem brněnského centra. Je pokladem nejen pro cennou soustavu chodeb nazývanou Labyrintem, jenž je ukrytý pod náměstím a v současné době rekonstruovaný za finanční podpory evropských strukturálních fondů částkou  62 milionů korun. Má být zpřístupněn veřejnosti začátkem roku 2011. Perlou náměstí je barokní kašna Parnas, která je zdobí již od sedmnáctého století. Zelný trh má jedinečnou atmosféru pro Brňáky a turisty také skutečným živým trhem s ovocem a zeleninou, který je tu od jara až do podzimu. Náměstí opravdu žije a místní jsou na něj hrdi, je také využíváno ke kulturním akcím, divadelním kouskům a poprvé v minulém roce i vánočním trhům.
Na začátku všeho byl luxusní hotel Classis, jehož majiteli jsou dva soukromí investoři. Tento hotel vzniká v budově bývalé právnické fakulty MU, dříve Cyrilometodějské záložny na Zelném trhu. V květnu roku 2009 bylo vydáno stavební povolení k rekonstrukci budovy na hotel Classis s podmínkou Stavebního úřadu Brno střed na zřízení dvou parkovacích míst v prostoru před hotelem.
Později byl předložen další návrh radě Města Brna, tentokrát  už dvěma soukromými subjekty, a to společností Magnum Real Estate, s.r.o. a majiteli vznikajícího hotelu Classis. Jedná se o vybudování soukromých podzemních garáží s kapacitou 58 parkovacích míst, z toho je 25  míst určeno pro hosty hotelu a 33 parkovacích stání pro potřeby společnosti Magnum Real Estate, s.r.o., která vlastní několik domů v okolí Zelného trhu a tímto chce zajistit garáže pro jejich byty.
Dne 14. července 2010 Rada města Brna vydala návrh na zjednodušené územní řízení.   Společnost Arch.Design, která zpracovává projektovou dokumentaci, informovala veřejnost o tom, že by začátkem roku 2011 mohlo být vydáno stavební povolení. A během zhruba roku a půl by mohla být celá stavba dokončena společně se stavbou hotelu Classis. Zelný trh by byl znepřístupněn Brňanům vždy svou jednou půlí, a to dle fáze výstavby. Znamenalo by to  zároveň použití těžké techniky. V únoru 2008 zadalo město Brno vypracování návrhů podoby Zelného trhu pěti brněnským ateliérům. Pro dopracování byl vybrán ateliér RAW, podle jehož   návrhu měla být i rekonstrukce náměstí realizována. Na základě doporučení odborné komise a také s přihlédnutím k výsledkům hlasování veřejnosti Rada města Brna takto rozhodla. Když byl ovšem posléze vznesen požadavek Magistrátu města Brna zapracovat do projektu kruhovou vjezdovou rampu, ateliér RAW tuto změnu odmítl.
V souvislosti s projektem podzemních garáží vznikla vlna odporu jak ze strany občanů města Brna, tak i odborné veřejnosti. Občany začala zajímat další fakta související s tímto projektem. Totiž pro vjezd do podzemních garáží musí být vybudována kruhová betonová rampa v průměru 17 metrů a je také nutný semafor. Tato rampa by měla být v místech vústění ulice Orlí na Zelný trh a rampou by pak auta vjížděla do podzemních garáží. Tím by se
 zásadně narušilo poslední historické a netknuté náměstí jak esteticky, tak eticky.
Těmito podzemními garážemi se navíc neřeší problém parkování veřejnosti v centru města, ale jen určité zájmové skupiny pro soukromé účely. Brňané se ptají proč, když jsou v městě další místa připravovaná pro garážování aut, např. příprava parkovacích domů na Panenské a Anenské ulici.
Velkým odporem k plánovaným změnám na Zelném trhu se staví občanské sdružení Brnění, které právě z tohoto důvodu vzniklo. Informují veřejnost a bojují všemi dostupnými prostředky proti těmto garážím. Proto sdružení iniciovalo možnost občanů Brna podpořit podpisem "Žádost zastupitelstvu města Brna o vyslovení nesouhlasu s vybudováním hromadných garáží pod Zelným trhem".
Občanské sdružení Brnění pracuje na získání 1900 podpisů, potřebných k donucení radnice města Brna opět věc vzít na stůl a jednat. Dalším veřejným odpůrcem je občanské sdružení 4AM-Fórum pro architekturu a média, kde jsou zastoupeni brněnští architekti a další z řad odborné veřejnosti. Tvrdí totiž, že historické podzemí je zásadně ohroženo včetně  kolektorové.  Stejně tak je ohrožena i kašna Parnas, jejíž podloží je tvořené vrstvami prašných hlín projektantem statického zajištění.
Dne 10. srpna 2010 byl ministru kultury Jiřímu Besserovi zaslán otevřený dopis občanským sdružením 4AM-Fórum s téměř padesáti podpisy architektů, urbanistů a historiků umění, kteří upozorňují pana ministra na celou záležitost, připravovanou v rámci historického centra města Brna.
Z vyjádření autorů Regulačního plánu Městské památkové rezervace Brno (RP MPR) k záměru výstavby podzemních garáží pod náměstím Zelný trh Ing. arch. Jiřího Mikšíka a Ing. arch. Josefa Němce,CSc:
„Smyslem tohoto prohlášení je především včas upozornit a varovat řídící politické i odborné orgány MMB, které v dobré víře, že územně a stavebně-technicky je všechno v pořádku, mohly být uvedeny až v katastrofický omyl vinou nepravdivého vyjádření OÚPR. Následně, v druhé řadě nám jde také o to, aby regulační plán MPR Brno a tedy i naše jména nebyla  spojována s výše uvedeným nesmyslným, devastačním záměrem."
Jako možní budoucí členové Zastupitelstva městské části Brno střed se připojíme k  tvrzení, že historické podzemí je zásadně ohroženo včetně kolektorové sítě a i kašny Parnas.

Jana Čehovská
Klub VV Brno střed

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode