Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Podpora lidovým hlasováním

09.09.2010 06:03

BRNO - Brněnští komunisté rozhodně podporují lidová hlasování o zásadních problémech občanů. Uvedl to včera předseda brněnské městské organizace KSČM Ladislav Býček.

A to např. v souvislosti s nadcházejícím nedělním referendem k možnosti odtrhnout brněnské městské části Dolní Heršpice a Přízřenice od Brna a vytvořit společně novou samostatnou obec. Podobně i navržené, avšak zastupitelstvem odmítnuté referendum o možnosti výstavby soukromých garáží pod náměstím Zelný trh. ŻBylo by nám sice líto čtyř milionů korun na náklady k uspořádání lidového hlasování o garážích pod náměstím. Avšak město Brno mělo být samo moudré a celou záležitost vyřešit tím, že prohlásí, že nebude usilovat o výstavbu garáží na tomto pozemku v majetku města. Navíc v městské památkové zóně. Parkovací domy či podzemní garáže se mají stavět na okraji či mimo městskou památkovou rezervaci, a nikoliv v jejím středu,® je přesvědčen Býček.

Zároveň připomněl, že usnesení zastupitelstva se dá revokovat a změnit, zatímco k výsledku referenda se dá vrátit až po dvou letech. Podle Býčka problém Dolních Heršpic je věcí, která přesáhla kompetence města i zastupitelstva. Je podle něj zvláštní, když se tam prodávají veřejná prostranství - parky soukromníkům, stejně tak pozemky pod tenisovou halou. Město si je má ponechat a pronajímat je, míní Býček.

Podle něj to evokuje současné problémy se stavebním řízením okolo znovuvýstavby fotbalového stadionu za Lužánkami, kde někdo koupil část chodníku a dnes chce být účastníkem řízení a do všeho mluvit. Podobné jsou i obtíže při plánované rekonstrukci Mendelova náměstí, která vázne na nedohodě s vlastníkem jednoho z domů uprostřed náměstí, který si nepřeje, aby sousední dům byl zbourán.

 

(vž, Haló noviny)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode