Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Památkáři odmítli stavbu podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

10.12.2010 14:34

Brno - Památkáři odmítli parkování pod Zelným trhem v Brně. Vědecká rada ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové označila záměr za nepřijatelný. Argumentovala i polohou Zelného trhu v městské památkové zóně. Závěr z jednání ČTK poskytlo 4AM Fórum pro architekturu a média. Garáže plánoval na náměstí stavět soukromý investor. Vzbudil nevoli aktivistů, podle nichž by tak nevratně poškodil vzhled náměstí a hrozilo by i riziko poničení historických chodeb a sklepení i barokní kašny Parnas.

Podle památkářů je záměr nepřijatelný z důvodu ochrany urbanistického, uměleckého, architektonického a archeologického dědictví i z dalších důvodů. Upozorňují, že v městské památkové rezervaci je potřeba prostory i prostranství využívat s ohledem na jejich památkovou hodnotu. Platí to i o terénních úpravách. "Záměr vybudování podzemních garáží obsluhovaných otevřenou rampou přímo z prostoru jednoho z nejvýznamnějších náměstí památkové rezervace je v přímém rozporu s těmito podmínkami," uvedli.

V Brně je podle odborníků cenná situace uliční sítě i to, jak se dochovala na Zelném trhu. I když je náměstí jedno z největších, uchovalo si podle nich mnohem větší intimitu než třeba náměstí Svobody. Je to i díky tržišti s převahou pěších, kde je podle památkářů "prolínání s dopravou nežádoucí až nebezpečné".

Architekt Jaroslav Dokoupil jako zástupce investora stavbu i na jednání vědecké rady obhajoval s tím, že jejím cílem je návrat lidí do centra, kde mají také mít komfort a místo k zaparkování. Památkáři naopak argumentovali archeologicky cenným podložím, které prý začíná hned pod dlažbou. Zohlednili i protesty, které záměr vyvolal, a označili ho za bezprecedentní. "Neměl by být společensky přijatelný obecně, tedy nejen z titulu památkové ochrany náměstí," uvedli.

Firma dosud k záměru nezískala územní rozhodnutí, připravovala teprve dokumenty.

S garážemi na Zelném trhu ještě v minulém volebním období souhlasili tehdejší brněnští radní. Podle pozdějšího vyjádření některých z nich však neměli úplné informace, a mnozí proto pohled přehodnotili. Aktuálně se má k záměru vyjádřit zastupitelstvo, které mimo jiné bude reagovat na petice lidí proti garážím. Svůj nesouhlas s projektem dopředu vyjádřili například opoziční zelení. Mezi odpůrci garáží napříč stranami se nakonec pravděpodobně najde dost hlasů, aby záměr zkrachoval, vyplývá ze čtvrtečního vyjádření primátorova náměstka Olivera Pospíšila (ČSSSD).

(ČT 24)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode