Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Památkáři: garáže pod Zelňákem jsou nepřijatelné

11.12.2010 00:00

Národní památkový ústav považuje stavbu garáží pod Zelným trhem za absolutně nepřípustnou. Záměr soukromníka stavět pod cennou lokalitou je podle odborníků v rozporu s Maltskou úmluvou o ochraně památek.

BRNO Záměr postavit garáže pod Zelným trhem je nepřijatelný. To tvrdí dokonce i Národní památkový ústav. Shodlo se na tom osmnáct památkářů a architektů z celé republiky. I kdyžmá taková vědecká rada složená z kapacit v oboru jen poradní hlas, její stanovisko přijala za své šéfka ústavu Naděžda Goryczková, a to už váhu má. Je tedy velmi pravděpodobné, že garáže pod Zelným trhem se stavět nebudou, i kdyby v Brně byla politická vůle je zbudovat.

Goryczková přitom přiznává, že stanovisko památkářů si neobjednalo ani město, ani brněnští památkáři. „Je to rušná kauza, hodně se o ní mluví a já jsem chtěla vědět, jak k tomu přistupují mí kolegové-odborníci. Navíc jsem předpokládala, že dojde k nařízení přezkoumání, a v tom případě by po nás chtěl stanovisko kraj,“ vysvětluje, proč se rozhodla brněnskou kauzu v Praze otevřít.

Podle názoru vědecké rady ústavu je stavba absolutně nepřípustná jak z urbanistického, tak z architektonického hlediska. Už jen záměr soukromého investora stavět garáže je podle památkářů v rozporu s principy Maltské úmluvy o ochraně cenných památek, která je součástí české legislativy.

Názor památkářů vítají představitelé iniciativy Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu, signatáři petice proti garážím, ale i brněnští politici. „Právě taková stanoviska odborníků mohou určit směr územního řízení,“ tvrdí náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Město totiž záměr soukromého investora vybudovat pod Zelným trhem parkovací stání pro 58 aut schválilo už před rokem, radní však prý neměli dostatečné podklady a podle těch doplněných začali svůj přístup přehodnocovat. Opoziční Strana zelených už v úterý vyjádřila obavu nad tím, že investor v dobré víře investuje peníze do dalšího projektování stavby a bude pak po městu požadovat náhradu nebo vystaví zastupitele tlaku argumentu, že už investoval do přípravy projektu velké množství peněz.

» Rozhovor s náměstkem Oliverem Pospíšilem čtěte na straně B2

Vyjádřete se!

Jak by mělo město řešit parkování v centru?

Garáže pod Zelňákem jsou nesmysl, ale v centru není kde parkovat. Třeba po rekonstrukci u kostela sv. Tomáše zmizelo několik desítek míst. Místo nich je tam křivě vydlážděná plocha a ošklivá kašna.

Mraduk, čtenář iDnes.cz

Své názory pište na klara.kubickova@mfdnes.cz

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode