Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

O garážích pod Zelňákem rozhodnou až noví zastupitelé

06.10.2010 00:00

BRNO Dvě desítky odpůrců garáží pod Zelným trhem přišly s transparenty na včerejší jednání brněnského zastupitelstva. Odcházeli ale zklamaní. Zastupitelé rozhodnutí o garážích odložili kvůli nedostatku odborných podkladů. Jestli garáže pod Zelným trhem budou, nebo ne, rozhodnou až noví zastupitelé po volbách.

"Zachraň Parnas" či "Podzemí pro lidi, ne pro auta" hlásala hesla v rukou odpůrců garáží. Na zastupitelstvo přišli sledovat projednávání petice, kterou proti garážím zorganizovali. Tu doposud podepsalo přes 2800 lidí.

"Naše iniciativa vychází z podnětů odborné veřejnosti. Naše argumenty jsou postavené na vyjádření nezávislých architektů, urbanistů, statiků a historiků," apelovala jedna z organizátorek petice Šárka Svobodová. Část zastupitelů však zatím nechtěla hlasovat, zda s garážemi souhlasí, nebo ne. Náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) argumentoval tím, že by rozhodoval na základě emocí a nikoliv věcných podkladů. "Není nutné, abychom teď dělali rozhodnutí ovlivněná komunálními volbami. Bude dost příležitostí vyjádřit stanovisko poté, co budou zpracovány expertizy," řekl Pospíšil. Většina zastupitelů nakonec nechtěla hlasovat, zda s garážemi souhlasí. Pro návrh zvedlo ruku jen osmnáct z nich, jeden byl proti a čtrnáct se zdrželo. Zastupitelstvo odsouhlasilo pouze to, že petici bere na vědomí a že chce nechat vypracovat odborný posudek. "Minimálně ještě jednou se tady budeme muset sejít. Ale nevzdáváme se. Na příští týden nachystáme přímo na Zelném trhu protestní shromáždění," uvedl další z organizátorů petice Matěj Hollan.

Podle plánů by pod Zelným trhem mělo vzniknout 58 parkovacích míst. 25 pro potřeby hotelu a zbytek pro obyvatele okolních bytů. Investory jsou majitelé hotelu Classis a společnost Magnum Real Estate.

Myslíte si, že garáže v centru uleví řidičům, kteří zde parkují?

Pište na eliska.kolinkova@mfdnes.cz.

 

brno.idnes.cz

 

Vizualizace, jak by garáže změnily Zelný trh, si můžete prohlédnout na webu.

 

Foto popis| Nechtějí garáže pod Parnasem Včera přišli odpůrci stavby garáží pod Zelným trhem protestovat až na zasedání brněnského zastupitelstva. Kritici si přinesli transparenty s hesly a některé výroky hodnotili nesouhlasným "fuj".

Foto autor| Foto - Otto Ballon Mierny, MF DNES

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode