Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Modrooranžový slepenec. Jak vidí vytvoření velké koalice v Brně SVATOPLUK BARTÍK

04.11.2010 11:00

Ostrava, Hradec Králové, Plzeň, Kladno, Jihlava a brzy asi i Praha. Také Brno a v něm několik městských částí. Co mají společného? Velkou koalici ODS a ČSSD, které proti sobě jindy neváhají vést ostrý boj a mobilizovat proti údajnému "nebezpečí" vlády "té druhé". Přestože snad ve všech zmíněných případech byly reálné jiné, poněkud přirozenější kombinace za účasti jen jedné ze zmíněných stran, došlo hladce k domluvě na velkých koalicích. Jsou v pořádku? Dokážou přinést kvalitní, otevřenou a efektivní správu věcí veřejných? Uvidíme v následujících letech. Každopádně minulé zkušenosti, především z oposmlouvy Klause a Zemana, která byla vlastně skrytou velkou koalicí, moc nadějí nedávají.Včem tedy osobně vidím problém? Alespoň v Brně bude fakticky moci o většině věcí rozhodovat sama ODS. V mantinelech zastupitelstvem schváleného rozpočtu bude většinou hlasů na úrovni rady města snadno vládnout a rozhodovat i přes případný odpor ČSSD. Když fungoval ve volebním období do roku 2006 podobný model v koalici ODS a KDU-ČSL, po skončení to lidovci, ale i sám předseda brněnských občanských demokratů Pavel Blažek, označili za válcování. Takže se samozřejmě bude v první řadě obchodovat "vy nám tohle, my vám tohle", což je mezi dvěma radničními partnery v zásadě velmi snadné. A když to nepůjde po dobrém, bude se válcovat.

Další problém vidím v tom, že brněnská velká koalice byla zjevně předem dohodnutá. Po prvním roce zmatků opoziční zastupitelé z "ódéesky" brali Onderku a jeho soc-dem partu na paškál jen jaksi kosmeticky, aby se neřeklo. Ostrými se střílelo jen do zlatuškovců a zelených. V mnoha konkrétních korupcí smrdících kauzách našla ODS s ČSSD snadno společnou řeč. Konkrétně: změna názoru ČSSD na variantu přestavby železničního uzlu (přestože měli v programu perfektně a správně vyargumentováno, proč chtějí nový uzel s nádražím v centru, a přestože multikriteriální analýza jasně ukázala, že tato varianta je lepší), zelená korupci v kauze Wilson a naposledy třeba bojkot zamítavého usnesení k soukromým garážím pod Parnasem pod záminkou zajištění jakýchsi studií.

Velká koalice je pro většinu politiků z obou stran především klíčem k ovládnutí mnohamiliardových obecních penězovodů, kromě investičních akcí se největší krajíc nachází v několika městských společnostech. Zajímavé bude sledovat například městskou firmu Jižní centrum Brno, kterou si jistě (poněkolikáté) nenechá ujít zmíněný Pavel Blažek a podle personálního obsazení se pozná i význam dalších zastupitelů. Na závěr tato perlička: V čele magistrátu a úřadu městských částí stojí tajemníci, kteří by měli být nezávislí na politickém vedení radnice. Hádejte, jakou stranickou příslušnost má tajemník Magistrátu města Brna nebo takový tajemník největší městské části Brna-střed?

Autor je mediální konzultant

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode