Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Garáže pod Zelňákem? To ne

15.11.2010 00:00

Místopředseda ODS a „architekt velké koalice“ Pavel Blažek tvrdí, že radní zahájí přesun nádraží. Parkování pod Zelným trhem nebude

BRNO Je zastáncem velké koalice, za ODS vyjednával koaliční smlouvu. Místopředseda ODS Pavel Blažek má za sebou náročný měsíc. A před sebou čtyři roky, během kterých musí voliče občanských demokratů přesvědčit, že spojení s ČSSD Brnu prospěje.

* Kolik šedivých vlasů vám přibylo za poslední měsíc?

To nevím. Ale byl to těžký měsíc. I když před čtyřmi lety to bylo mnohem horší, po dvou dnech jsme věděli, že na devadesát procent skončíme v opozici. Tentokrát jsme měli víc variant a mohli jsme si víc vybírat. Měli jsme hodně široký koaliční potenciál.

* Tušil jste, že volby dopadnou takovým vítězstvím ČSSD?

Čekal jsem mnohem vyrovnanější výsledek mezi ODS a ČSSD, čekal jsem lepší výsledek TOP 09 a horší výsledek lidovců. Myslel jsem si, že bude možné sestavit pravostředovou koalici s větším počtem mandátů a že ji budeme moci sestavit jako vítěz voleb.

* Mluví se o tom, že všechno bylo předem domluvené už před volbami.

Domluvené nebylo vůbec nic. Snažili jsme se vést férovou kampaň, nikdo nikoho neurážel, ale na nějaké domluvy jsme nejdřív potřebovali znát výsledek voleb.

* Jak vypadala jednání hned po volbách?

Začali jsme jednat se zástupci TOP 09, kteří nám po volbách oznámili, že se máme do nedělního večera připojit k pravostředovému trojbloku. Když jsem tohle tlumočil zastupitelskému klubu ODS, shodli jsme se, že to zní jako ultimátum. Samozřejmě že tenhle přístup vyvolal mezi zastupiteli nevoli. Kvůli tomu vzniklo tvrzení, že ODS je od počátku proti trojbloku. To je omyl. Jen jsme odmítali jednat pod časovým tlakem.

* V této variantě byste však měli jistý post primátora. To je dost lákavé na to, aby se člověk zatnul kvůli časovému ultimátu.

Chtěli jsme primátora, to ano, otázka je, jak dlouho by primátorem byl. V tom chystaném trojbloku by to nemuselo být na dlouho.

* Proč?

Protože KDU-ČSL bohužel známe a TOP 09 bohužel neznáme. Mít převahu v zastupitelstvu jen o dva mandáty by bylo velmi riskantní. V opozici by zůstalo velmi mnoho sociálních demokratů, komunisté a zelení. A jestli zelení něco umí, tak být konstruktivní opozicí. To všechno nás vedlo k širšímu uvažování. Za sebe ještě dodávám, že nemám rád obcházení vítěze. To nevede k ničemu dobrému.

* Neozývaly se mezi vašimi zastupiteli i hlasy: minule oni potopili nás, teď jim to oplatíme?

Ozývaly. Ale msta je středověké řešení. Co bychom dělali za čtyři roky? Navzájem se mstili donekonečna? A navíc, před čtyřmi lety to nebylo tak černobílé, že by kvůli Romanu Onderkovi skončila ODS v opozici. Mimo jiné se na poslední chvíli od ODS odpojili lidovci vedení Danielem Rychnovským. To jsme měli v živé paměti, i proto jsme hodně zvažovali, zda jít s těmi samými lidovci teď do koalice. V řadě zastupitelů převážila obava, že by se něco podobného mohlo kdykoli zopakovat během vlády devětadvaceti mandátového trojbloku.

* Jaké byly tlaky z vysoké politiky?

Druhý den po volbách mi volal předseda Petr Nečas. To je naprosto v pořádku. Mně ale vadilo, že volal proto, že si na mě stěžoval jeden krajský představitel TOP 09. V tu chvíli bylo mnohem těžší si představit koalici s TOP 09, pokud by kvůli každému problému žalovali premiérovi. Nebylo jednoduché to ustát, ale v klubu i v oblastní radě převládl názor, že o koalici v Brně nebude rozhodovat Praha.

* Co říkáte voličům, kteří velkou koalici považují za zradu?

Jsou lidé, kteří volili proti ČSSD nebo proti Romanu Onderkovi, a proto dali hlas ODS. Ti jsou teď naštvaní. Jsem ale přesvědčený o tom, že většina našich voličů nás volí pro něco, pro náš program, a ne proti někomu.

* Takže je to tak, že ODS a ČSSD měly v součtu padesát procent hlasů, tak je logické, že teď vládnou Brnu?

To je zjednodušující. Moc Brňanů vůbec nevolilo. Někteří volili podle ideového klíče, tedy stejně jako ve volbách do Poslanecké sněmovny, ne kvůli Brnu. A někteří volili ODS a přitom nemají rádi lidovce nebo nechtějí, aby vládla TOP 09. Těžko se zobecňuje. Realita je taková, že většina zastupitelů se dohodla na velké koalici v čele s Romanem Onderkou, tedy suverénní vítěz voleb se spojil s druhou nejúspěšnější stranou.

* Největším kompromisem koaliční smlouvy je stadion za Lužánkami...

To ne, sporných bodů bylo víc. Trvali jsme na tom, aby se nezvyšovala daň z nemovitostí, což je jedna zmála ideových věcí, která se musí řešit na komunální úrovni. Tam sociální demokracie ustoupila. Shodli jsme se na nezadlužování města. To paradoxně začala oddlužovat ČSSD. Ale žádné drama se během koaličního vyjednávání nekonalo.

* Víte o tom, že velké koalici v Brně se říká nádražní koalice?

Ano, to je termín z pseudointelektuálních pražských kruhů. Nádraží v odsunuté poloze měli v programu všichni kromě zelených, takže jakákoli koalice, včetně koalice s komunisty, by mohla být nazvána nádražní koalicí.

* Co teď prověří stabilitu koalice?

Čeká nás rozpočet, tam mohou nastat první problémy. Musíme se domluvit na prioritách na příští rok.

* Kde bude nádraží za čtyři roky, až bude tahle koalice skládat účty?

Nádraží nepřesuneme hned. Doufám, že si během těch čtyř let sáhneme na peníze z Bruselu, ale za čtyři roky můžeme stavbu rozjet, ale ne dokončit. Kvůli tomu, že se ještě ani nekoplo, a to už se o přesunu nádraží mluví od třicátých let, bude mnohem těžší dostat peníze ze státního rozpočtu.

* A budou za čtyři roky garáže pod Zelným trhem?

Ne. Na to není politická vůle. Smírou pravděpodobnosti blížící se jistotě se stavět nebudou. Možná by to technicky šlo, možná by to pomohlo parkování v centru, ale politicky je to nemožné prosadit. Brňané nesnáší, když se jim sahá na Špilberk, na náměstí Svobody a na Zelný trh. Pokud se na některých místech nemění věci stovky let, neměli bychom je měnit ani my.

* Nejsou tam investorské tlaky, aby rada stavbu povolila?

Nejsou. To je mýtus. Investor Miroslav Vymazal, který chce garáže stavět, opravil část centra města, takže bych mu byl spíš docela vděčný. Ale tohle, ať to kdokoli myslí jakkoli, je prostě politicky neprůchozí.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode