Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Garáže pod Zelňákem? Jen se souhlasem občanů! (Piráti)

14.09.2010 12:11

Brno - 14.9.2010 - tisková zpráva JM krajského sdružení ČPS

V našem celostátním i městském magistrátním programu se nalézá aplikace přímé demokracie dle "švýcarského" modelu. Tedy závazná referenda vyvolaná peticí občanů, kterou podepíše již 1 % oprávněných voličů z danného území. K jejich platnosti stačí 10 % účast. V případě plánovaných soukromých garáží pod Zelným trhem se podařilo občanským sdružením Brnění a 4AM - Fórum pro architekturu a média sehnat již více než 2300 podpisů na Facebooku. K závaznému vyhlášení referenda dle našeho programu by tedy stačilo pouhých 650 občanů městské části Brno-Střed. A pokud by se referenda zúčastnilo 6500 obyvatel této městské části, radnice by byla povinna se jeho závěry dodržet. Ačkoli tento způsob vyhlášení referenda nemá oporu v současných zákonech ČR, Česká pirátská strana i její brněnští kandidáti se jeho výsledkem zavazují řídit. 

Patrik Doležal, lídr kandidátky, řekl: "Garáže pod Zelným trhem by nenapravitelně narušily historický charakter města a znamenaly by přivádění další dopravy do centra. Naším cílem je přesný opak. Nebude-li referendum vyhlášeno, ČPS je proti jejich stavbě."

Jaroslav Kučera, čtyřka brněnské kandidátky a předseda JM krajského sdružení, se k plánovaným garážím vyjádřil: "S projektem garáží pod Zelňákem jsem nikdy nesouhlasil. Firmy nemohou vždycky dostat to, co zrovna chtějí a zastupitelé nesmí jít proti vůli svých zaměstnavatelů, tedy občanů Brna-Střed!"

Petici ve fyzické podobě můžete podepsat dle těchto instrukcí:
https://nesouhlasim.webnode.cz/news/zadost-zastupitelstvu-mesta-brna-o-vysloveni-nesouhlasu-s-vybudovanim-hromadnych-garazi-pod-zelnym-trhem/

https://jihomoravska.piratskastrana.cz/tiskove-zpravy/garaze-pod-zelnakem-jen-se-souhlasem-obcanu

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode