Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Garáže na Zelňáku? Nejsou vůbec potřeba

09.09.2010 06:01

Jedno z největších témat, které v posledních týdnech hýbe Brnem, jsou bezesporu plánované garáže pod Zelným trhem.

Uveďme si na úvod základní informace o tomto projektu. Letos čtrnáctého července Rada města Brna schválila návrh na zahájení zjednodušeného územního řízení ve věci stavby garáží pod Zelným trhem. Investory tohoto záměru jsou majitelé hotelu Classis a společnost Magnum Real Estate, přičemž hotelu by mělo připadnout pětadvacet parkovacích míst a zbylých třiatřicet míst by měli užívat nájemci bytů, které vlastní výše zmíněná společnost. 

Soukromé garáže

Jednalo by se tedy o soukromé garáže, což je nutné zdůraznit. Z úst zastánců tohoto projektu totiž můžeme často slýchávat, že díky těmto garážím zmizí automobily z povrchu náměstí. Nejenže však nezmizí, naopak se zde ještě navíc rozšíří automobilový provoz.

Další důležitou skutečností v souvislosti s výstavbou těchto garáží je hrozba narušení statiky kašny Parnas a historického sklepení, na což upozorňuje mnoho významných odborníků na danou problematiku.

Kontroverzní je rovněž kruhová rampa o průměru sedmnáct metrů, přes kterou by měly sjíždět do podzemních garáží automobily.

Znamenala by totiž znehodnocující zásah do podoby náměstí.

A takto bychom mohli pokračovat...

Nyní se tedy nabízí otázka, proč tohle všechno riskovat? Kvůli osmapadesáti parkovacím místům? 

Další parkování

Příští rok by měl být konečně otevřen parkovací dům v Panenské ulici. V plánu je parkovací dům v Kopečné ulici, za Malou Amerikou, v Benešově ulici, pod Obilním trhem a pod Janáčkovým divadlem. Každý dům by měl mít stovky parkovacích míst. Několik desítek míst bude také k dispozici řidičům v polyfunkčních domech, například v Kozí a Josefské ulici, v objektech Magnum, Nemox, VŠ, Titanium, JKCa tak dále.

U většiny těchto domů si navíc můžeme povšimnout, že jsou umístěny na malém městském okruhu, což je logické, poněvadž historické jádro našeho města je velice malé.

Do pomyslného středu Brna byste se z těchto plánovaných parkovacích domů měli dostat za pět až deset minut. Proč tedy vytvářet další parkovací domy v historickém jádru města?

Zelný trh je nejstarší a nejcennější náměstí našeho města.

Ke všemu je to jediné náměstí, které si až do současných dnů zachovalo svoji původní funkci, díky čemuž je na něm stále cítit výjimečná atmosféra plná živelnosti, prostoty a nenucenosti.

Proč ničit památku?

Pochopitelně je nutné reagovat na změny potřeb stále pohodlnější konzumentské společnosti.

Vedle toho si ovšem musíme uvědomit, že historické jádro v čele se Zelným trhem je v podstatě jediný hmotný pozůstatek a vzpomínka na naši dávnou minulost. Další život historického jádra je závislý na lidech, nikoli na automobilech.

 

(Petr Kříž, Brněnský deník)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode