Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Garáže na Zelňáku: chystá se druhá petice

01.11.2010 09:39

Brno – I přesto, že o první petici proti plánovaným garážím pod Zelným trhem ještě není rozhodnuto, se už nyní připravuje petice nová.

Říjnovou žádost o vyslovení nesouhlasu se stavbou podpořenou asi dvěma tisíci podpisy brněnští zastupitelé na svém posledním jednání totiž pouze vzali na vědomí. Rozhodnutí odložili do doby, až budou znát výsledky znaleckého posudku. Ten si nechává zpracovat soukromý investor podzemních garáží.

Podpisy pro novou petici sbírají členové občanského sdružení Brnění pro případ, že nově zvolené zastupitelstvo stavbu garáží opět nezakáže. „Od tohoto pondělí po dobu dvou týdnů budou za nedeštivého počasí každý pracovní den od půl deváté do půl jedenácté dopoledne na Zelném trhu dobrovolníci s podpisovými archy,“ sdělil Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění.

Dodal, že kromě náměstí se můžou Brňané pod petici podepsat i v několika brněnských kavárnách.
Hollan si myslí, že lidé v Brně jejich iniciativu podporují a souhlasí s ní. „Doposud se na Zelném trhu podařilo nasbírat každý týden na pět set podpisů,“ konstatoval Hollan. Uvedl, že novou petici podpořilo už asi tisíc lidí. Jejich podpisy přitom sbírali jen nárazově a ne pravidelně a po celý týden, jak plánují teď.

Na posledním jednání zastupitelstva chtěli nesouhlasné stanovisko prosadit kromě zástupců sdružení i zelení a lidovci. „Není možné, aby investor získal stavební povolení na garáže v podobě, kterou nyní prezentuje. Kromě spirálovitého vjezdu v dolní části náměstí musí postavit kvůli protipožárním předpisům určitě ještě nějaké výstupy v horní části náměstí,“ upozornil náměstek brněnského primátora za zelené Martin Ander.

Zastupitelstvo nakonec odsouhlasilo jenom to, že petici bere na vědomí a že v budoucnu, až budou k dispozici výsledky odborné expertízy, se budou garáže pod Zelným trhem ještě veřejně projednávat. „Chci znát všechny potřebné informace. Až je budu mít, rozhodnu se jako vždycky. Ve prospěch Brna,“ řekl primátor Roman Onderka.

Odpůrci stavby se obávají, že garáže zvýší počet av historickém jádru města a navíc ohrozí barokní kašnu Parnas ve středu náměstí a podzemní labyrint sklepení pod ním.

Podzemní stání mají sloužit zčásti hostům hotelu, na který přestavují podnikatelé Aleš Vavruška a Michalis Dzikos budovu bývalé Cyrilometodějské záložny. Část parkovacích míst si můžou pronajmout i lidé bydlící v centru města od firmy Real Magnum Estate.

Investoři se proti obavám protestujících důrazně ohrazují. „Kdybychom měli pochybnosti o tom, že garáže nebude možné postavit, aniž by to poškodilo historické centrum, vůbec bychom se do tohoto projektu nepouštěli,“ řekl už dříve jednatel Magnum Real Estate Miroslav Vymazal.

Hlavní projektant garáží Robert Juřík ujišťuje, že stavba nepoškodí kašnu ani historické sklepy pod náměstím. „Garáže pod kašnu vůbec nezasahují a navrhli jsme je tak, aby se co nejvíce vyhýbaly i labyrintu chodeb pod Zelným trhem,“ vysvětlil Juřík. Místa, kde podzemní parkoviště nad historické sklepy zasahuje, podle něj zajistí dělníci železobetonovými stěnami.

 (Brněnský deník)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode