Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Další doplnění stanoviska autorů Regulačního plánu

29.08.2010 10:04

Autorové regulačního plánu, Ing. Arch. Jiří Mikšík a Ing. Arch. Josef Němec napsali doplnění ke svému stanovisku, která se týká hlediska kulturně památkového, Zelny th garaze vyjadreni-doplnek c2.doc (30 kB)

V ní vyzdvyhují zejména tyto věci:

Vjezd do podzemních garáží je řešen plošně rozsáhlou a otevřenou kruhovou rampou o průměru 17 metrů, čímž by vzniklo velké narušení historické nivelety náměstí ve formě zářezu klesající komunikace do podzemí. Z poměrně velké části náměstí by tak vznikla dopravní plocha, která by musela být opatřena technickými prvky (zábradlí, osvětlení, semafory, dopravní značení).

Konstrukční řešení podzemních garáží by se destruktivně dotklo soustavy historických podzemních sklepů ať už přímo demoličně, nebo změnou statické stability sklepů po odtěžení zeminy, či při budování nosných konstrukcí garáží.

Demoliční ohrožení kašny Parnas je zřejmé již z toho, že stavbou garáží má být těsně, až na doraz, obklopena ze dvou stran – jižní a východní. Pokud se týká statické stability kašny, jedná se o náročné sochařské dílo, sestavené z mnoha rozměrných bloků a balvanů, umístěných na původních cihelných základech a na nestabilním geologickém podkladu sprašových hlín. Její základy obsahují řadu dutých prostorů a kanálů. Narušení soudržnosti kašny může nastat při jakýchkoliv otřesech, přenášených geologickým podložím ze stavební činnosti.

Vložením podzemních garáží pod povrch náměstí Zelný trh by se zásadně změnilo geologické prostředí včetně hydrogeologických poměrů, což by zřejmě negativně ovlivnilo historické podzemní sklepy i jižní a východní obestavbu náměstí, s důsledky vyvolaných sanačních investic.

Z hlediska archeologického je toto náměstí lokalitou prvého řádu. Odtěžením historického terénu by vznikla nenahraditelná ztráta dokladů nejstaršího slovanského osídlení na území historického jádra Brna.

 

Doufáme, že zastupitelé přihlédnou při svém rozhodování k faktickým odborným námitkám a se záměrem garáží vysloví jednoznačný nesouhlas

Diskusní téma: Další doplnění stanoviska autorů Regulačního plánu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode