Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Brno zpomalí investice. Má chudší rozpočet

14.12.2010 12:06

Brno /SLEDOVALI JSME ONLINE/ – Brněnští zastupitelé mají dnes rušné zasedání. K jednání se sešli v osm hodin ráno v sálu Nové radnice na Dominikánském náměstí. Na programu je několik citlivých témat. Jednání o garážích pod Zelným trhem odložili k nelibosti příhlížejících lidí na středu.

Brněnští zastupitelé dnes znovu odložili rozhodnutí o garážích pod Zelným trhem. Budovat je tam chce soukromý developer, proti se v petici postavily tisíce lidí. Podle nich by stavba znehodnotila vzhled náměstí a ohrozila historické podzemní sklepení i barokní kašnu Parnas. Projekt dnes definitivně chtěla odmítnout radniční opozice. Bod na jednání navrhla Irena Matonohová (TOP 09). Koaliční ČSSD ani ODS však zařazení bodu na program jednání nepodpořila. Zastupitelé tak o něm nejednali.

Podle pondělního vyjádření předsedy zastupitelského klubu ODS Libora Šťástky bude chtít koalice o záměru hlasovat pravděpodobně v lednu. Městští radní prý mají nově k dispozici studii rizik stavby. Měli by ji projednat ve středu. "Počkáme si na tuto zprávu a pokud nebudou vyloučena všechna rizika, tak garáže podporovat nebudeme," uvedl Šťástka.

 

--------------------------

 

08:48 - Další z odpůrců podzemních garáží Šárka Svobodová svůj dotaz směřuje na radní Janu Bohuňovskou. Vytýká jí, že jako kandidátka ODS před volbami zastávala nesouhlasný postoj s projektem. „Není to tak jednoduché po právní stránce. Můj názor se nezměnil, pro garáže bych nehlasovala,“ tvrdí Bohuňovská.

08:40 - Onderka reaguje na námitky lidí, kteří se na zasedání přišli podívat. Debata o Zelném trhu bude podle něj věcí středečního jednání radních. „Připadá nám nedostatečné, že se k tomu vyjádří pouze městská Rada,“ namítá Matěj Hollan. Patří k několika odpůrcům projektu výstavby podzemních garáží, kteří se jednání účastní. „Vlamujete se zbytečně do otevřených dveří,“ poznamená Onderka pouze a dává slovo dalším.

08:29 - Zastupitelé nebudou jednat o projektu garáží pod Zelným trhem. Zastupitelka za TOP09 Irena Matonohová sice hned na začátku požaduje vzhledem k citlivosti kauzy tento bod na program zařadit, stavební práce pod barokní kašnou Parnas odmítá. Zastupitelé ale prakticky jednohlasně hlasují pro to, aby tento bod pro dnešek zařazený nebyl.

08:07 - Sedm minut po osmé. Přesně v tento čas prosí brněnský primátor Roman Onderka o ztišení v zasedacím sále. Začíná v pořadí druhé zasedání městského zastupitelstva. A už má být bouřlivé, diskutovat se má totiž například o výstavbě kontroverzního bytového domu Erasmus. Nebo kauze podzemních garáží pod brněnským Zelným trhem.

 

(Brněnský deník)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode