Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Vyjádření ke slovům Romana Onderky, že projekt podzemních garáží na Zelném trhu nikdo neviděl

16.09.2010 20:42

Ve středeční předvolební debatě Radiožurnálu primátor města Brna, Roman Onderka, uvedl: „Je velký problém, rozhodovat o něčem, bavit se o něčem, když to nikdo neviděl. A teďka mluvím o všech, kteří tady sedí v této místnosti včetně nás, kandidátů na primátora města Brna.“ a dále uvedl, že projekt neviděl ani jeho hlavní odborný kritik, znalec brněnského podzemí a realizátor jeho zpřístupnění, Aleš Svoboda.

Rádi bychom za naši iniciativu toto tvrzení primátora města Brna vyvrátili. S Alešem Svobodou od počátku na této kauze spolupracujeme a můžeme potvrdit, že je seznámen se všemi materiály, které dosud Arch.Design, projektant podzemních garáží, předložil.

Aleš Svoboda byl investičním odborem MMB přizván na jednání ohledně garáží, které proběhlo 29. 7. na Odboru technických sítí MMB, jako odborný poradce pro město. Na tomto jednání byl se zástupci Arch.Designu řešen podrobně projekt garáží a projektantovi bylo dáno plno podmínek, co musí splnit, aby vůbec bylo možno nad realizací uvažovat (statické zajištění Parnasu, zajištění zachování niveleta náměstí, statické zajištění kleneb historických sklepů, podzemní štola odvádějící vodu z Parnasu...). Od té doby žádné další jednání neproběhlo a Arch.Design kompetentním úřadům nepředložil žádnou jinou podobu návrhu.

Dále se ohrazujeme proti vyjádření pana primátora, že by zástupci města porušili zákon, pokud by technický projekt garáží viděli. (Onderka: „Technicky viděl projekt, neviděl, nebo záměr toho projektu, který projednával tento orgán, neviděl projekt, kterým tato firma šla do územního řízení. Jestli tomu tak je, tak v tom případě porušuje zákon, protože správní správa nemá za povinnost dávat nám politikům jakékoliv materiály k dispozici, to je za prvé.“) Městu patří pozemek, na kterém se mají hypoteticky garáže nacházet, je účastníkem případného řízení a političtí reprezentanti města Brna mají plné právo a takřka i povinnost být s tímto projektem detailně obeznámeni. Věříme, že ostatní zástupci politických stran si toto uvědomují a rozhodují se na základě faktů.

Za iniciativu Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu

Matěj Hollan

o. s. Brnění

hollan.matej@email.cz

774956148

 

https://nesouhlasim.webnode.cz/

https://www.facebook.com/pages/Nesouhlasim-se-vznikem-podzemnich-garazi-na-Zelnem-trhu-v-Brne/143117392369340?ref=ts

 

kontakt na Aleše Svobodu:

svobales@seznam.cz

 

607935147

zdroj Onderkových výroků

https://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/783901

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode