Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Více rozumu se Zelným trhem

15.04.2010 00:00

BRNĚNSKÉ PŘÁNÍ

Brno potřebuje rozum. Nějak mu chybí. Jeho vedení chce zničit poslední zachovalé historické náměstí. Navzdory tomu, jak s občany projednalo řešení rekonstrukce Zelného trhu, navzdory tomu, jaký byl vybrán vítězný návrh, se nyní rozhodlo, že si nutně přeje, aby se náměstí zničilo výstavbou garáží v historickém podzemí!

Projekt předložený veřejnosti o žádném podzemním parkovišti nehovořil. Počítal s vytlačováním automobilové dopravy ze srdce města. Což je velice správný krok, který přispěje ke zklidnění místa, ke kultivaci prostoru. Architektonický návrh počítal s tím, že auta, kromě obsluhy stánků, na Zelném rynku parkovat nebudou!

Buď můžeme stavět všude parkoviště a jezdit auty, nebo se budeme snažit v historickém středu respektovat jeho předautomobilovou starobylost. Historička Milena Flodrová se přiznala, že když se dozvěděla, že město chystá pod Zelným trhem vybagrovat podzemní parkoviště, málem ji trefil šlak. Odborník na památky Pavel Halada myšlenku dělat garáže ve štěrbině mezi historickými sklepy a povrchem náměstí má za bláznivě riskantní projekt. Nelze zaručit, že se dělníci „omylem“ nepropadnou do sklepů.

Přála bych si, aby Brňané rozvíjeli zodpovědnost za svůj veřejný prostor a chtěli živé město pro pobyt lidí, a ne aut. Aby našli odvahu a čas se ptát svých radních a zastupitelů, zda tento projekt podporují. Ptali se jich na důvody, proč neprojednali důkladně tento svůj nový nápad s občany.

O autorovi| HANA CHALUPSKÁ, geografka, environmentalistka

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Brno

Diskusní téma: Více rozumu se Zelným trhem

Datum 15.03.2013
Vložil M. Vykouřil
Titulek Podzemní garáže Zelný trh

Více rozumu...stále pouze nějaká hesla, ale kdy už se konečně podzemní garáže na Zelném trhu začnou budovat? Včera bylo pozdě...

 

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode