Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Stop! Rada odmítla garáže na Zelňáku

20.01.2011 00:00

Garáže pod Zelným trhem firma Magnum už definitivně stavět nebude. Brněnští radní jí totiž včera odmítli pronajmout pozemky, a vyslechli tak volání mnoha Brňanů.

- Tisíce podpisů, odpor Brňanů a památkářů. Projekt garáží pod Zelným trhem, který v Brně vyvolal bouřlivé reakce, jde definitivně k ledu. Brněnští radní včera zamítli pronájem pozemků, které investující firma Magnum Real Estate ke stavbě garáží potřebovala. "Jestliže jsou lidé přesvědčení, že garáže nesnesou, je zbytečné mlátit hlavou do zdi a hledat nějaká postranní dvířka," potvrdil radní Oliver Pospíšil, že rozhodnutí vedení města odpor Brňanů proti stavbě výrazně ovlivnil. Její zamítnutí žádali autoři petice s opozicí již na posledním loňském zasedání zastupitelstva. Návrh zastupitelky Ireny Matonohové ale tehdy vládnoucí koalice shodila ze stolu. "Projekt ukončíme postupně, ne revolucí," slíbil tehdy Pospíšil.

K definitivnímu řešení sáhli brněnští radní včera. Zastupitelům už jen oznámí svoje rozhodnutí. "Co rada neschválí, už zastupitelstvo dál neprojednává," řekl Pospíšil. Pokud investor ví, že potřebný pozemek nedostane, nemá podle Pospíšila žádnou cenu zahajovat územní řízení. "Tím neříkáme, že je podzemní parkování v centru špatné. To rozhodně ne. Ale jsme zástupci veřejnosti a musíme se řídit jejím názorem," dodal Pospíšil, který dlouho patřil k zastáncům stavby.

I proto, že městská část Brno střed dlouhodobě bojuje s nedostatkem parkovacích míst. "A garáže pod Zelným trhem měly v tomto centru Brna trochu pomoci," dodal Pospíšil.

 

Chabé řešení

 

S ukončením projektu už delší dobu počítal starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka. "Takové rozhodnutí jsem čekal. Nová místa k parkování vždy vítám, avšak uznávám, že těch pár míst by stejně parkování v centru nevyřešilo," poznamenal starosta.

S rozhodnutím radních jsou spokojení především aktivisté z iniciativy Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu. "Je dobře, že vedení města vyslyšelo protesty lidí, odborníků i památkářů," chválil včerejší rozhodnutí jeden z nich, Matěj Hollan. Připomněl, že petici proti garážím podepsalo přes pět tisíc lidí. "Budeme rádi, když i k dalším projektům v historickém centru přistoupí politici citlivěji. Snad zjistili, že na takto cenná místa nemají lidem sahat," dodal Hollan.

Odpor proti garážím se zvednul už v létě minulého roku. Kromě petice aktivisté zorganizovali například happening u kašny Parnas, kterou plánovaná stavba mohla poškodit. "Loni v říjnu se u kašny sešly stovky lidí," vzpomněl si Hollan.

V prosinci se k vlně proti plánovaným garážím přidala i Vědecká rada ředitelky Národního památkového ústavu.

"Stavět garáže na Zelném trhu je tak velký zásah do jednoho z nejstarších brněnských náměstí, že se o něm vůbec nemělo začít jednat," řekla tehdy ředitelka ústavu Naděžda Goryczková. Vyjádření investora se včera redakci nepodařilo získat.

(Brněnský deník)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode