Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Sběr podpisů k žádosti pro zamítnutí realizace podzemních garáží na Zelném trhu byl zahájen

03.08.2010 10:44

Občanské sdružení Brnění dnes oficiálně zahájilo sběr podpisů pod žádost k odmítnutí stavby podzemních garáží na Zelném trhu Zastupitelstvem města Brna. V souladu se zákonem 128/2000 Sb, § 16, odst. 2, písmeno f je povinností zastupitelstva tuto žádost projednat v případě, že bude doručena spolu s počtem alespoň 1900 podpisů. Našim cílem jako organizátorů tohoto protestu je však v průběhu nejbližších týdnů získat podstatně více podpisů a zcela jasně tak poukázat na to, že občané města, jakož i většina odborné veřejnosti s tímto projektem zásadně nesouhlasí.

Organizátor sběru podpisů, občanské sdružení Brnění, je nedávno založená občanská iniciativa, kladoucí si za cíl především ochranu přírody a kulturních památek, šíření environmentálních hodnot a celkový rozvoj občanské společnosti především na území města Brna. Brnění se staví pozitivně k ochraně veřejného prostoru a zachování a zlepšení kvality života občanů města. Tyto cíle se snaží prosazovat především aktivní angažovaností v rámci neziskového prostoru, jakož i spoluprací s již existujícími neziskovými organizacemi. V otázce nesouhlasu se vznikem podzemních garáží v prostoru Zelného trhu pak spolupracuje s občanským sdružením 4AM – Fórum pro architekturu a média.

Důvodů k nesouhlasu s tímto projektem lze nalézt několik. Oproti celoevropskému trendu odstraňování automobilové dopravy z historických center města by Brno podporou tohoto projektu vykročilo zcela opačnou stranou. Stavba bohužel nebyla projednána s veřejností a nesouhlas s ní vyjádřilo mnoho kvalifikovaných odborníků, jakož i samotný autor projektu rekonstrukce Zelného trhu, mimo jiné z důvodu vážných nebezpečí týkajících se poškození statiky barokní kašny Parnas. V neposlední řadě jde také o významný zásah do udržení a obnovy historického a kulturního dědictví města Brna. Spolu s faktem, že jde o stavbu, jejímž účelem je sloužit primárně soukromým a komerčním zájmům, považujeme výše uvedená a nepřehlédnutelná rizika silně převažující jakákoli možná pozitiva z této stavby plynoucí.

Podpisové archy si ode dneška můžete vyzvednout a zároveň odevzdat v Kavárně Švanda (Alfapasáž, Poštovská 8) a v Kavárně Spolek (Orlí 22). Petice je také ke stažení na domovských internetových stránkách magazínu Metropolis www.metropolislive.cz .

Vřele doufáme, že Zastupitelstvo města Brna projedná naši žádost co nejdříve od data jejího doručení, a že přípravy k zahájení této nesmyslné a nebezpečné stavby budou ukončeny. V opačném případě jsme připraveni využít veškerých možností, které nám česká legislativa poskytuje, k zabránění zničení jednoho z nejstarších náměstí v centru Brna.

 

Pro více informací prosím kontaktujte:

Pavla Spurná

777649783

pavla.spurna@gmail.com

Množství nejasností v technickém a technologickém postupu předloženého k posouzení neposkytuje jistotu zdárného dokončení projektu, rizika nevratného poškození náměstí spolu s kašnou jsou příliš velká. Nyní ještě můžeme pro záchranu náměstí něco udělat, zítra již může být pozdě.

Bc. Matěj Hollan, předseda občanského sdružení Brnění, o.s.

Stavba podzemních garáží pod Zelným trhem může bohužel znamenat zastavení projektu zpřístupňování unikátního historického podzemí spolufinancovaného z fondů Evropské unie. Reálně hrozí, že Brňané dají znovu přednost privátním zájmům několika investorů před udržením historické krásy města. Pevně věřím, že tentokrát se již této chyby budeme schopni vyvarovat.

BcA. Pavla Spurná, studentka Managementu v kultuře

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode