Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Nadace Partnertví - Ing. arch. Magda Hledíková a Miroslav Kundrata

29.09.2010 12:21

Nadace Partnerství nesouhlasí s plánovanými podzemními garážemi pod Zelným trhem v Brně. V roce 2008 spolupracovali odborníci z programu Prostory s Magistrátem města Brna na analýze využívání tohoto historického náměstí. Z průzkumu vyplývá, že právě tradiční provoz pravidelného trhu s ovocem a zeleninou činí ze „Zelňáku“ zcela jedinečný městský prostor, jedno z magických míst Brna. Projekt podzemních garáží s nájezdovou rampou může výrazně a trvale znehodnotit východní část Zelném trhu.

 

„Analýzu Zelného trhu a jeho využívání jsme provedli v červnu 2008. Předcházela zpracování architektonických studií nové podoby náměstí. Parkování a průjezd automobilů na Zelném trhu, který bezprostředně  navazuje na pěší zónu města, je největší bariérou pro příjemnější a i ekonomičtější využívání náměstí obyvateli města i jeho návštěvníky.“ Ing.arch. Magdalena Hledíková z Nadace Partnerství. 

 

Plánovaná stavba podzemních garáží oddaluje na neurčito realizaci nové podoby náměstí, na kterou se tak dlouho čeká. Stavbou garáží by byla zatížena celá nejbližší část města, mimo jiné dvě významná divadla sousedící s náměstím, ale především by byl přerušen tržní provoz. I po dobudování garáží by došlo k výraznému prostorovému narušení místa rampou, která má zajišťovat do garáží vjezd.Ing.arch. Magdalena Hledíková z Nadace Partnerství.

 

Nadace Partnerství se připojuje k protestům odborné i laické veřejnosti proti tomuto záměru. Souhlasem s vybudováním rampy k soukromým garážím by se magistrát vlastně vysmál brněnské veřejnosti, kterou před dvěma lety oslovil o její názory a vzbudil očekávání, že se se Zelňákem konečně bude dít něco ve prospěch 70 000 pěších, kteří ho denně navštíví.“, dodává ředitel Nadace Partnerství. Miroslav Kundrata.

 

Analýzu současného stavu a využívání Zelného trhu zpracovala pro město Brno obecně prospěšná společnost Partnerství (která je dceřinou společností Nadace Partnerství) v roce 2008. Analýza předcházela zpracování architektonických studií nové podoby náměstí - vznikly v roce 2008 s plánovanou realizací v roce 2012. Výzkum ukázal, že náměstí využívané jako tržiště nenabízí mnoho příležitostí k zastavení a relaxaci, přestože ve všední den tudy projde téměř 70 tisíc návštěvníků. Výsledná doporučení tedy mluví například o větším počtu laviček, opatřeních proti nelegálně parkujícím autům a také o citlivé správě trhu.

 

(Nadace Partnerství)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode