Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Martin Pecina, grafický designér a básník 

10.09.2010 09:44

 „Architektura má tu vlastnost, že ovlivňuje podobu krajiny a životy lidí na celá staletí. Domy, fabriky ani garáže nelze z mapy města jednoduše vygumovat, a tak každý jednotlivý zásah do zástavby je citelný, závažný a do značné míry i nevratný. Každý, kdo o projektu typu podzemních garáží rozhoduje, by si měl uvědomit obrovskou míru zodpovědnosti, kterou disponuje. Rozhodnutí měnící tradiční podobu nutně musí podléhat důkladné diskusi a veřejné kontrole. A hlavní slovo mají mít nezávislí odborníci, kteří jediní jsou s to věcně zhodnotit dopady, jaké bude projekt mít na celkový ráz zástavby, život lidí a fungování města.

 

Brno nesmí zůstat zakonzervované a nedotknutelné. Ale zároveň je nutné, aby všechny budoucí architektonické zásahy sledovaly v prvé řadě veřejný zájem města -- přinášet komfort jeho obyvatelům a rozšiřovat paletu společenských funkcí, které nabízí. Automobilový provoz do centra města nepatří a vybudovat garáže lze pohodlně i mimo jeho nejužší jádro. Bez nevratných zásahů do historického centra, bez narušení podoby jednoho z nejcharakterističtějších brněnských center a bez možného ohrožení historického dědictví.

 

Kvalita života v našem městě se bude zvyšovat jen tehdy, pokud jeho kulturní a společenské funkce zůstanou nadřazené privátním zájmům investorů a krátkozrakému přístupu politiků, jejichž působení v úřadě je ze zásady dočasné. Ale škody, které svým jednáním mohou napáchat, jsou enormní.“ Martin Pecina, grafický designér a básník  

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode