Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Kurt Gebauer - Na Zelňáku má být prostor pro korzo lidí. Bez slalomu mezi auty

01.10.2010 00:00

Cítím se jako brněnský patriot. Studoval jsem v Brně na ŠUŘce, mám tu spoustu přátel a lidí, kterých si vážím. A dostalo se mi cti udělat sochu Mozarta na nejkrásnějším náměstí střední Evropy - Zelném trhu.

Byl jsem nedávno v Brně na abiturientské sešlosti kousek vedle a vyslechl zvěsti, že Zelný trh má být poddolován garážemi, prý pro 58 aut! Šel jsem se tam podívat v různou dobu, ve dne i v noci. Přes den je tu trh se zeleninou a ovocem. V podvečer tam chodí lidé, návštěvníci, páry sedí u kašny, fotografují se u Mozarta, bohužel s auty kolem. Jak přibývá soumrak, zaplňuje se to krásné náměstí auty. Děsivé. Ještě se mi nepodařilo vyfotografovat si Mozarta bez nich.

Náměstí nepotřebuje ani předláždit, jen opravit některá místa. Je perfektní ve své prosté jednoduchosti. Dlažba má být paspartou pro architekturu, chodce, sochy. Až na výjimky, kdy ornamenty tvoří folklor. Kolegové architekti a dodavatelé, ať se nezlobí, mají určitě i jinde hodně práce. A radní - není teď docela dobrou módou šetřit?

Neničte tu jednoduchou krásu a ještě za drahé peníze! Stačí odstranit nebo vyměnit nepovedené nebo zchátralé detaily. Žardiniéry, popelnice, obrubníky, značky. Je třeba udělat prostor pro korzo lidí bez slalomu mezi auty, plechovými miláčky lidí, kteří mají líný zadek, aby šli kousek pěšky. Já, protože pajdám, jsem přijel z nádraží taxíkem, jsou jich tu mraky a stojí naprázdno. Mimochodem, taxikář byl milý, hledal vstup do uličky, kde byl sraz, nechtěl vzít víc, než ukázal taxametr, přestože ryto bylo minimální. Pro lidi, co jedou do centra za kulturou a podobně, by mělo být taxi levnější než živit a skladovat, tedy parkovat auto. Život ve městě má jiné výhody než život na vsi. Na venkově se často bez auta neobejdou. Lidé ve městě však nutně nemusí zabírat místo plechovým krámem. Taxík přijede, odjede. Tak prý to udělali v New Yorku a je to fajn. Ve městě je místo pro lidi.

Ale vraťme se k připravovanému zločinu. Asi nebyl nejšťastnější nápad obrovský dům na spodní straně náměstí „začórovat“ developerům pro hotel. Údajně jej koupili pod záměrem přestavby na „ubytovnu“, která by sloužila potřebám města... Jaký by to byl báječný objekt pro muzeum, knihovnu, kulturní nebo společenskou veřejnou budovu! (Mimochodem - muzeí není nikdy dost, Florencie, ne moc velké město, jich má na tři sta. Taky dobře z nich žije. Lidé mají důvod jet tam třeba stokrát.) Ale když už hotel, proč má mít parkoviště tam, kde je prostor nejdražší? Kdyby měl někdo zaplatit cenu, že parkuje na nejdražším místě města, včetně kompenzace nepohodlí obyvatel nejdříve při stavbě a potom narušením historického rázu vjezdovou rampou se semafory! Včetně kompenzace prodejcům zeleniny i jejich kupujícím. Kompenzaci devastace mimořádného podzemí, dále fixaci kašny, deinstalaci sochy Mozarta a jeho nové osazení. Není pod ním skála a otřesy při bagrování by možná poškodily i domy! A kompenzaci za otravnost odvozu hlíny přes město a dovoz betonu. Kolik by to asi stálo? Deset tisíc korun za hodinu parkování? Nebo to chce někdo dotovat? Nebo tu chce na Zelném trhu někdo „vyprat“ peníze? Kolik asi stálo, že to někdo CHCE povolit? Komu stojí za to riskovat svou funkci či úřad poškozením historického místa, které by měl chránit a spravovat? Kolik dostal za zradu těch, co ho platí, aby hájil a řešil blaho města? Co komu stojí za to, že se znectí v očích kultivovaných občanů? Za kolik je kdo ochoten nechat se spláchnout do kanálu galerky?

Brno má jeden důležitý primát. Poslalo už jednoho papaláše za úplatek do kriminálu. Dobrý příklad, Brňané! Vaše, naše město stojí za to!

V Římě řešili prohřešky proti obecnému blahu vyhnanstvím. Trest vyhnanství byl považován za horší než smrt. Možná by to některým současným politikům a úředníkům bylo fuk. Asi by si za městem na zemědělské půdě postavili hnusnou vilu ve stylu podnikatelského baroka nebo se uklidili na nějaký ostrov. Bohužel by uprostřed báječného města nechali pomník své ubohosti na věčné časy nám ostatním. Co s tím uděláme?

PROFIL Kurt Gebauer

Jeden z nejvýraznějších současných sochařů a výtvarných pedagogů se narodil 18. srpna 1941 v Hradci nad Moravicí.

V Brně vystudoval školu uměleckých řemesel a mezi léty 1963 a 1969 pak Akademii výtvarných umění v Praze. Má za sebou rozsáhlé a rozmanité sochařské dílo, od roku 1990 je vedoucím pedagogem ateliéru sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Jeho socha W. A. Mozarta na Zelném trhu před Divadlem Reduta je prvním dílem projektu Sochy pro Brno. Byla odhalena 15. května 2008.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode