Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Garáže pod Zelným trhem nebudou, slavili jejich odpůrci

26.01.2011 00:00

BRNO (ek) Dort s imaginární značkou zákaz parkování včera slavnostně rozkrojili odpůrci garáží pod Zelným trhem. Oslavili tak definitivní zamítnutí projektu podzemního parkování, který včera pohřbili brněnští zastupitelé. "Doufám, že představitelé města si z toho vezmou ponaučení a příště budou svoje záměry diskutovat s veřejností," řekl MatějHollan z občanské Brnění, které proti projektu nejvíc bojovalo. Včera se v brněnské kavárně Trojka sešly na neformálním oslavném večírku přibližně tři desítky lidí z občanských iniciativ, architektů či urbanistů. "Máme z výsledku radost. Je vidět, že lidé mohou ovlivnit věci kolem sebe. A to nejen tím, že ve volbách zvolí někoho jiného než dřív," usmívala se Petra Hlaváčková z občanského sdružení 4AM, která přišla na večírek mezi prvními. Většina lidí ale dorazila později, až kolem deváté hodiny. "Neuvědomili jsme si, že dnes se předávají Ceny města Brna, kam šlo hodně architektů a historiků, kteří s námi spolupracovali. Čekáme, že přijdou, až to skončí," vysvětlil Hollan. Později večer do kavárny dorazil i znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě jeho námitky proti výstavbě garáží přispěly k tomu, že nejprve brněnští radní a pak také zastupitelé projekt odpískali. "Jsem rád, že všichni lidé vidí, že se nesmyslnému projektu dá zabránit.

Je to jasný příklad, že veřejnost může mluvit do záměrů developerů a úředníků, že si nemůžou dělat, co chtějí," zdůraznil Svoboda.

S úmyslem postavit pod nejstarším náměstím v Brně 58 garáží, přišla společnost Real Magnum Estate loni v létě. Radní brzy nato odsouhlasili projednání projektu ve zrychleném řízení. Veřejnost ale proti záměru protestovala.

 

(ek)

 

---

 

"Je to jasný příklad, že veřejnost může mluvit do záměrů developerů a úředníků. Že si nemůžou dělat, co chtějí."

(Idnes)

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode