Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Garáže pod Zelným trhem musí zamítnout zastupitelstvo

12.12.2010 16:56

Tisková zpráva iniciativy Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu

 

Brno, 12. prosince 2010

 

Garáže pod Zelným trhem musí zamítnout zastupitelstvo

 

Jedině tak je jisté, že investor garáží přestane svůj záměr prosazovat.

 

Iniciativa Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně se obrací na zastupitele města Brna a vyzývá je, aby na úterním jednání definitivně zamítli záměr výstavby podzemních garáží na Zelném trhu. Doposud totiž stále platí usnesení Rady města Brna z 14. července 2010, kterým Rada souhlasila s vydáním územního rozhodnutí, tedy s realizací podzemních garáží. Na jednání zastupitelstva, které začíná v úterý v 8 hodin ráno, proto zveme všechny lidi, kteří se chtějí na rozhodování svých zastupitelů podívat, případně se vyjádřit.

 

V úterý, kdy má jednat ZMB, to bude přesně pět měsíců od doby, kdy Rada města Brna schválila vydání územního rozhodnutí na garáže a za Statutární město Brno tak dala investorovi na vědomí, že Brno si soukromé garáže pod Zelným trhem přeje. Po tomto usnesení Rady se okamžitě vzedmula masivní vlna odporu z řad odborné i laické veřejnosti, která vrcholila:

 

Po zveřejnění stanoviska NPÚ se domníváme, že již nemůže existovat více argumentů pro odmítnutí záměru výstavby garáží a proto apelujeme na zastupitele města Brna, zejména za ODS, TOP09, KDU-ČSL, KSČM a SZ, aby dostáli svým předvolebním závazkům a na úterním jednání zastupitelstva garáže zamítli.

Z hlediska procedurálního doporučujeme zastupitelům záměr výstavby podzemních garáží na Zelném trhu odmítnout a současně zaúkolovat Radu města Brna, ať učiní neprodleně všechny potřebné kroky vedoucí k tomu, že město vezme zpět svá předchozí usnesení, kterými s garážemi souhlasilo.

Pokud zastupitelstvo odmítne o garážích jednat, podáme hned v úterý další zákonný počet podpisů a zastupitelstvo bude muset dle zákona do 90 dnů Žádost občanů města Brna projednat.

K argumentaci radních, že teprve stanovisko NPÚ je relevantním odborným vyjádřením bychom rádi uvedli, že Vědecká rada NPÚ nyní „pouze“ zopakovala již více než rok vznesené námitky, které hovoří proti garážím a které vychází nikoliv zejména z komplikovaných odborných posudků, ale z „hledisek obecných morálních“ (jak uvádí NPÚ), které má mít v sobě zakotven každý, a člověk, který nás zastupuje ve výkonu svého veřejného mandátu, zvlášť:

  • Již před rokem vznesli závažné námitky proti garážím autorové Regulačního plánu Městské památkové rezervace Ing. Arch. Josef Němec, CSc., a Ing. Arch. Josef Mikšík a autor zpřístupnění podzemního Labyrintu pod Zelným trhem, Ing. Aleš Svoboda, jak zaznamenal i tisk: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/kvuli-garazim-se-parnas-zhrouti-tvrdi-architekti.html.

  • Garáže odmítli do svého vítězného návrhu na rekonstrukci Zelného trhu zapojit architekti Rusín a Wahla (Ateliér RAW).

  • V rámci otevřeného dopisu ministrovi kultury konstatovali nepřípustnost garáží na Zelném trhu mj.:

  • Prof. Ing. arch. Ivan Ruller – architekt a vysokoškolský pedagog, v l. 1990-1994 děkan FA VUT v Brně, čestný občan města Brna, nositel medaili II. stupně za zásluhy o stát v oblasti umění,

  • Prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc. - historik umění, děkan FaVU VUT v Brně,

  • Doc. Ing. Josef Chybík, CSc. - stavební inženýr, děkan Fakulty architektury VUT v Brně,

  • Mgr. Milena Flodrová – historička,

  • PhDr. Bohumil Samek – historik umění, emeritní ředitel Národního památkového ústavu v Brně,

  • Ing. Radek Veselý – statik, projektant statického zajištění kašny Parnas.

  • Jak občanské sdružení 4AM - Fórum pro architekturu a média, tak i o. s. Brnění mají ve svých řadách kompetentní osoby z řad historiků kultury a umění, architektů, studentů uměleckých oborů a filozofie, psychologů či odborníků na zapojování veřejnosti.


 

Radní a zastupitelé se tudíž nemohou vymlouvat, že o závažných problémech doposud nevěděli a že bude kvůli možnému napadnutí ze strany investora nutné nechat vše na posouzení stavebního úřadu ve stavebním (!) řízení (náměstek Ladislav Macek, in: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/zelny-trh-garazim-dali-stop-pamatkari20101210.html). Nakládání s veřejným majetkem a historickým dědictvím je věcí občany volených zástupců, kteří nemají odpovědnost alibisticky přehazovat na úředníky státní správy.

 

Kontakty:

Mgr. Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média, historička kultury, forum4am@gmail.com, 602578820

 

Mgr. Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, historička kultury, petrahlavackova7@gmail.com, 777057707

 

Bc. Matěj Hollan, o. s. Brnění, brneni@gmail.com

 

Související odkazy:

 

zápis z jednání RMB, 14. července 2010: https://www.dokumenty.brno.cz/main/dokumenty/text.php?pla=1&cislo=1842&cislo1=&soubor=/main/dokumenty/rmb/20100714-rmbR5_152.htm: „RMB schvaluje vydání souhlasu se zjednodušeným územním řízením a s vydáním územního rozhodnutí pro stavbu "Podzemní garáže na Zelném trhu v Brně na pozemku p. č. 397 k. ú. Město Brno" a požaduje doložit doklad o uzavření právního vztahu ke stavebnímu řízení předmětné stavby.

 

https://www.facebook.com/pages/Nesouhlasim-se-vznikem-podzemnich-garazi-na-Zelnem-trhu-v-Brne/143117392369340?ref=ts – FB stránka iniciativy

https://nesouhlasim.webnode.cz/ - webová stránka iniciativy

 

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode