Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Garáže jsou hrozbou pro právě dokončený podzemní Labyrint

01.10.2010 15:00

Historické podzemí pod Zelným trhem, které bude v sobotu 2. 10. 2010 za účasti vrcholných představitelů města Brna otevřeno, je v případě realizace podzemních garáží vážně ohroženo.

Přímo je ohrožena statika historických konstrukcí i sklepů samotných a tím existuje vážné riziko jejich destrukce.

Neméně vážnou je také hrozba finanční sankce ze strany Evropské unie, neboť nebude zajištěna povinná udržitelnost projektu po dobu pěti let – část podzemí by musela být uzavřena.

 

Pokud brněnští zastupitelé na úterním jednání (5. 10. 2010) záměr stavby podzemních garáží nezastaví, hrozí městu Brnu veliká ostuda. Zamýšlené soukromé garáže se totiž nacházejí přímo nad částí historického sklepení a při jejich výstavbě by musela být z bezpečnostních důvodů tato část podzemí uzavřena. Statická opatření by totiž musela zajistit všechny ohrožené konstrukce výdřevami a ztužením tak, aby se celá konstrukce nezřítila. Tím by se ovšem znemožnil průchod veřejnosti těmito prostory. Uzavření jakékoli části podzemního Labyrintu ovšem podmínky čerpání evropských fondů nedovolují.

Projekty financované z fondů Evropské unie jsou podmíněné pětiletou udržitelností – to znamená, že podzemní Labyrint musí být po celou dobu 5 let přístupný veřejnosti. V případě porušení této závazné podmínky hrozí městu Brnu ze strany Evropské unie finanční sankce.

Při zítřejším slavnostním otevření podzemí budeme politiky, úředníky i média přímo na místě informovat o nebezpečích, které s sebou výstavba garáží nese.

Nezávislý odborník na brněnské podzemí a autor projektu zpřístupnění Labyrintu, Aleš Svoboda, objasňuje ohrožení sklepů: „Jelikož se garáže mají nacházet jen pár centimetrů pod dlažbou Zelného trhu – není možné použít tradiční hornické metody ražby, ale celý objem stavby se musí provést odkrytím z povrchu. Při takto obrovském a dlouhodobém výkopu nelze zaručit, že do kleneb historických sklepů nevnikne voda. Při jakémkoliv i menším dešti budou všechny instalované rozvody sítí a vzduchotechniky zaplaveny a tím vyřazeny z funkce.“


 

Kontakty:

4AM - Fórum pro architekturu a média, forum4am@gmail.com

 

https://www.facebook.com/pages/Nesouhlasim-se-vznikem-podzemnich-garazi-na-Zelnem-trhu-v-Brne/143117392369340?ref=ts – FB stránka iniciativy

https://nesouhlasim.webnode.cz/ - webová stránka iniciativy

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode