Nechceme podzemní garáže na Zelném trhu

Garáže pod Zelným trhem končí. Definitivně

20.01.2011 06:26

Brno - Tisíce podpisů, odpor Brňanů a památkářů. Projekt garáží pod Zelným trhem, který vyvolal bouřlivé reakce nejen v Brně, definitivně končí. Brněnští radní ve středu zamítli pronájem pozemků, které investující firma Magnum Real Estate potřebovala.

Radní o zamítnutí projektu už jen informují zastupitele. „Co rada neschválí, už se dál neprojednává,“ řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil. Uvedl, že rozhodnutí radních ovlivnil právě odpor Brňanů k plánované stavbě. „Jestliže jsou lidé přesvědčení že to nesnesou, je zbytečné mlátit hlavou do zdi a hledat nějaká postranní dvířka,“ podotkl Pospíšil.

Vysvětlil, že pokud investor teď ví, že potřebný pozemek nedostane, nemá pro něj ani cenu zahajovat územní řízení. „Naše rozhodnutí neznamená, že je zřízení podzemních parkování pod některými lokalitami v centru špatná. Ale jsme zástupci veřejnosti a musíme se jejím názorem řídit,“ dodal Pospíšil.

S rozhodnutím radních jsou spokojení především aktivisté z iniciativy Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu. „Je dobře, že vedení města vyslyšelo protesty lidí, odborníků i památkářů,“ chválil středeční rozhodnutí aktivista Matěj Hollan. Připomněl, že petici proti garážím podepsalo přes pět tisíc lidí. „Budeme rádi, když budou politici příště přistupovat k projektům v historickém centru citlivěji. Snad zjistili, že na takto ceněná místa nemají Brňanům sahat,“ dodal Hollan.

Městská část Brno-střed, pod kterou náměstí Zelný trh spadá, se přitom dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst. „Opravdu to mělo pomoci vyřešit zlomek problému s parkováním v centru,“ řekl o garážích Pospíšil. S ukončením projektu už počítal starosta Brna-středu Libor Šťástka. „Toto rozhodnutí jsem čekal. Mohlo by se zdát, že mě zrušení nových parkovacích míst v městské části bude mrzet, ale jejich počet byl opravdu malý,“ řekl Šťástka s tím, že by projekt problémy s parkováním neřešil.

V prosinci se k vlně proti plánovaným garážím přidala i Vědecká rada ředitelky Národního památkového ústavu. Památkáři uvedli, že stavět garáže na Zelném trhu je tak velký zásah do jednoho z nejstarších brněnských náměstí, že se o něm vůbec nemělo začít jednat. Vyjadřovali se tak, kvůli rozruchu, který garáže v Brně vyvolaly. „V případě odvolání proti různým krokům investora bychom se k tomuto problému stejně museli vyjádřit. Chtěli jsme proto mít náskok,“ vysvětlila v prosinci loňského roku ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Na posledním zasedání zastupitelstva města Brna v loňském roce požadovali aktivisté a opozice jasné vyjádření nesouhlasu s projektem garáží. Návrh Ireny Matonohové zastupitelé vládnoucí koalice shodili ze stolu. „Projekt ukončíme postupnými kroky, ne revolucí,“ slíbil tehdy Pospíšil. S postupem souhlasil i starosta Šťástka. „Zamítnutí garáží bylo jen otázkou času, nebylo potřeba na to tak tlačit,“ řekl.

Odpor proti garážím se zvednul už v létě minulého roku. Kromě petice aktivisté zorganizovali například happening u kašny Parnas, kterou plánovaná stavba mohla poškodit. „To bylo loni v říjnu, sešly se stovky lidí,“ vzpomněl si Hollan.

Kontakt

Nesouhlasím se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu v Brně

forum4am@gmail.com. brneni@gmail.com

Šárka Svobodová, 4AM - Fórum pro architekturu a média - iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 602578820

Petra Hlaváčková, 4AM - Fórum pro architekturu a média, iniciátorka otevřeného dopisu ministrovi kultury, 731656857

Pavla Spurná, o.s. Brnění, koordinátorka sběru podpisů pod Žádost Zastupitelstvu města Brna, 777649783

Matěj Hollan, o.s. Brnění, právní aspekty kauzy, 774956148

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode